Joulun salainen herkku on mummon hamppupiirakka

Soijaton⎟GMO vapaa

 

Allekirjoittaneen perheessä joulun salainen herkku on mummon hamppupiirakka. Pienenä se oli lihapiirakka, ja viimeiset kolmetoista vuotta erilaiset kasvispiirakat, mutta nyt vihdoin se on hamppupiirakka.

Kyseessä on sen verran kovan tason herkku, että muistan kuinka pienenä (ja vielä aikuisenakin) joulupöydän muille antimille ei jää tilaa, kun tätä herkkua tulee syötyä ainakin 2 – 3 lautasellista.

Omia hamppuversiota on tullut tehtyä, mutta kyllähän sinä sen tiedät, että mikään ei voita äidin ja mummon ruokia. Varsinkaan kun kyse on jostain perinneruoasta.

Valmiiden lehtitaikinoiden ansiosta tämän ruoan valmistaminen on helppoa.

 

Valmistusaika n. 20 min + kypsennys n. 20 – 25 min

 

Raaka-aineet:

  • 2-3 rkl idätettyä hamppuproteiinia
  • 500 g lehtitaikinalevyjä
  • 2 dl puuroriisiä
  • 2 kananmunaa
  • 1 iso sipuli
  • 1 kpl kasviliemikuutiota
  • 1 – 2 dl kuivattuja mustatorvisieniä tai suppilovahveroita (voi jättää myös pois)
  • 1 tl valkopippuria

 

Hamppupiirakan helppo valmistus:

Sulata taikinalevyt pitämällä niitä jääkaapissa / pöydällä ennen koikkailun aloittamista.

Laita 4,5 dl vettä kiehumaan riisiä varten. Kun vesi kiehuu lisää riisi ja kasviliemikuutio. Pilko sipuli kuutioiksi ja kuulota ne paistinpannulla tilkkassa öljyä.

Kauli lehtitaikinalevyistä leivinpaperin päällä kansi ja pohja, 3 ja 3 levyä. Eli kolme levyä pohjaan ja kolme kanteen. Laita kolme levyn pitkät sivut vierekkäin, ja kauli ne yhteen.

Mummon hamppupiirakka

Lehtitaikinalevyt kolme yhteen. Tee kansi ja pohja.

Kun riisi on kypsää, poista mahdollinen ylimääräinen vesi. Tämän jälkeen sekoita riisin joukkoon kaikki loput raaka-aineet. Muista murskaa nyrkissä kuivatut sienet pieneksi. Mausta valkopippurilla.

Levitä hamppu-riisiseos pohja levyn päälle.

Levitä hamppu-riisiseos pohja levyn päälle.

Hamppupiirakan kansi päälle

Laita sitten kansi päälle. Käyttäen apuna leivinpaperia, jonka päällä kansi oli kaulittu.

Mummon hamppupiirakka

Voitele kansi kananmunalla ja tee haarukalla painallukset ja pienet reijät.

Mummon hamppupiirakka

Paista uunin keskitasolla 225 – asteessa n. 20-25 minuuttia, kunnes on kauniin kullanruskea pinta.

Hamppupiirakan tarjoilu:

Hamppupiirakka tarjoillaan kasviliemen kanssa. Eli keitä 2-3 litraa vettä ja mausta se yhdellä kasviliemikuutiolla. Mieluiten reformi tai muu luomu kasviliemikuutio, jossa ei ole aromivahvennetta.

Laita hamppupiirakan pala syvälle lautaselle, ja kaada sen päälle sopivasti kasvilientä. Lusikoi herkku suuhusi ja ylläty, kuinka jokin näin yksinkertainen voi olla niin herkullista. Näin sinäkin saatat unohtaa muut jouluherkut, kun niille ei enää löydy vatsasta tilaa.

 

Rakkaudella,

Jaakko Myllyniemi

Hamppukokki⎟Hamppuyrittäjä

 

Laita jakoon jos tykkäsit 🙂Share on Facebook
Facebook
0Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email